κόκκινο ρύζι ζύμης (monascus purpureus) υπόβαθρο

Μονότυπο ασθενή φυσικού προτύπου®, Πνευματικά δικαιώματα © 2016 (). Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα. Η εμπορική διανομή απαγορεύεται. Αυτή η μονογραφία προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ειδική ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης προτού λάβετε αποφάσεις σχετικά με τις θεραπείες ή / και τις συνθήκες υγείας.

Το κόκκινο ρύζι ζύμης (RYR) είναι φτιαγμένο από ζυμομύκητες (Monascuspurpureus) που καλλιεργούνται σε ρύζι. Είναι μια διατροφική βάση σε ορισμένες ασιατικές χώρες. Τα επεξεργασμένα συμπληρώματα κόκκινου ζυμομύκητα περιλαμβάνουν το κόκκινο εκχύλισμα ζύμης (RYRE), το οποίο είναι οποιοδήποτε εκχύλισμα κόκκινου ζυμομύκητα και το Xuezhikang, ένα εκχύλισμα αλκοόλης από κόκκινο ρύζι ζύμης.

Το RYR περιέχει διάφορες ενώσεις γνωστές ως μονοκολίνες, οι οποίες εμποδίζουν την παραγωγή χοληστερόλης. Ένας από αυτούς, η μονοκολίνη Κ, έχει την ίδια δομή με τα φάρμακα λοβαστατίνη και μεβινολίνη. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η χρήση RYR μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 10-33% της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή “κακής”) χοληστερόλης. Αυτό είναι ένα μέτριο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με τα φάρμακα «στατίνης» που έχουν εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι πληροφορίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του RYR είναι περιορισμένες αυτή τη στιγμή.

Το εκχύλισμα RYR (RYRE) έχει πωληθεί σε συμπληρωματικά προϊόντα για τη μείωση της χοληστερόλης, με τη μορφή προϊόντων όπως το Cholestin® (Pharmanex, Inc.). Ωστόσο, ο τύπος έχει αλλάξει. Το Cholestin® περιέχει πολλές ενώσεις εκτός από την μονοκολίνη Κ, συμπεριλαμβανομένων άλλων μονοκοολινών, αμύλου, ινών, πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων. Η έρευνα δείχνει ότι το προϊόν αυτό μπορεί να θεραπεύσει υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι η χρήση RYR μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL, ή “καλής”) χοληστερόλης. Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις της μονονατίνης Κ μόνο λείπουν.

Υπήρξε κάποια διαμάχη μεταξύ της Pharmanex, Inc., του FDA και των κατασκευαστών στατίνης σχετικά με το εάν το Cholestin® θα πρέπει να θεωρηθεί φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής. Το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Γιούτα το Μάρτιο του 2001 αναφέρει ότι το RYRE είναι ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο. Έτσι, το RYRE γνωστό ως Cholestin® δεν είναι πλέον διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλα προϊόντα που περιέχουν RYRE μόνα τους ή σε προϊόντα συνδυασμού μπορεί να εξακολουθούν να διατίθενται στο εμπόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως μέσω εμπόρων λιανικής πώλησης στο Διαδίκτυο.

Εκτός από τη χρήση του RYR για υψηλή χοληστερόλη, οι χρωστικές ουσίες που παράγονται από τα είδη Monascus έχουν χρησιμοποιηθεί για να χρωματίζουν τα τρόφιμα στην ασιατική κουζίνα. Οι μελλοντικές χρήσεις του RYR μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και βελτίωση της υγείας των ατόμων με διαβήτη.

Αυτή η μονογραφία βασισμένη σε τεκμήρια προετοιμάστηκε από τη The Natural Standard Research Research Collaboration