ranibizumab (οφθαλμική)

Το Ranibizumab παρασκευάζεται από θραύσμα ανθρώπινου αντισώματος. Λειτουργεί διατηρώντας τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων κάτω από τον αμφιβληστροειδή (μια αισθητική μεμβράνη που ευθυγραμμίζει το εσωτερικό του ματιού). Σε άτομα με ένα συγκεκριμένο είδος ασθένειας των ματιών, νέα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή όπου διαρρέουν αίμα και υγρό. Αυτό είναι γνωστό ως “υγρή μορφή” εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Το οφθαλμικό (για τα μάτια) ρανιμιζουμάμπη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την υγρή ηλικία. Το Ranibizumab χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της διόγκωσης στον αμφιβληστροειδή που προκαλείται από διαβήτη ή από την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων.

Το Ranibizumab μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς που δεν αναφέρονται στον παρόντα οδηγό φαρμάκων.

Δεν πρέπει να λαμβάνετε ranibizumab αν είστε αλλεργικός σε αυτό ή εάν έχετε κάποιο είδος μόλυνσης μέσα ή γύρω από τα μάτια σας.

Πριν λάβετε αυτό το φάρμακο, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε γλαύκωμα ή ιστορικό θρόμβων αίματος ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε ξαφνικά προβλήματα όρασης, πόνο ή ερεθισμό στον οφθαλμό, έκκριση ή αιμορραγία από το μάτι, πρήξιμο γύρω από το μάτι σας, βλέποντας λάμψεις φωτός ή “φλοτέρ” στην όραση σας, ξαφνική μούδιασμα ή αδυναμία στο σώμα σας, σοβαρό πονοκέφαλο ή προβλήματα με την ομιλία ή την ισορροπία.

Καλέστε το γιατρό σας για οδηγίες αν δεν έχετε κάποιο ραντεβού για να λάβετε την ένεση ranibizumab. Ο χρόνος των μηνιαίων σας ενέσεων είναι πολύ σημαντικός για την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου.

Δεν πρέπει να λαμβάνετε ranibizumab αν είστε αλλεργικός σε αυτό ή εάν έχετε κάποιο είδος μόλυνσης μέσα ή γύρω από τα μάτια σας.

Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να λάβετε με ασφάλεια το ranibizumab οφθαλμικό, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε γλαύκωμα ή ιστορικό θρόμβων αίματος ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

FDA εγκυμοσύνης κατηγορίας Γ. Δεν είναι γνωστό αν το ranibizumab θα βλάψει ένα αγέννητο μωρό. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της χρήσης του φαρμάκου.

Δεν είναι γνωστό αν το ranibizumab διέρχεται στο μητρικό γάλα ή εάν μπορεί να βλάψει ένα θηλάζον μωρό. Μην χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο χωρίς να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν θηλάζετε ένα μωρό.

Το Ranibizumab χορηγείται ως ένεση στο μάτι σας. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα φάρμακο για να μουδιάσει το μάτι σας πριν σας δώσει την ένεση. Θα λάβετε αυτήν την ένεση στο γραφείο του γιατρού σας ή σε άλλο κλινικό περιβάλλον.

Για μικρό χρονικό διάστημα μετά την ένεση, τα μάτια σας θα ελέγχονται περιοδικά για να βεβαιωθείτε ότι η ένεση δεν προκάλεσε παρενέργειες.

Το Ranibizumab χορηγείται συνήθως μία φορά κάθε μήνα. Αφού λάβετε τις 4 πρώτες ενέσεις, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα ένεσης σε μία φορά κάθε 3 μήνες.

Ακολουθήστε τις οδηγίες δόσης του γιατρού σας πολύ προσεκτικά. Ο χρόνος των μηνιαίων σας ενέσεων είναι πολύ σημαντικός για την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου.

Για να είστε βέβαιοι ότι αυτό το φάρμακο βοηθά την κατάστασή σας και δεν προκαλεί επιβλαβείς επιπτώσεις, τα μάτια σας θα πρέπει να ελέγχονται σε τακτική βάση. Μην χάσετε καμία επίσκεψη παρακολούθησης στο γιατρό σας.

Καλέστε το γιατρό σας για οδηγίες αν δεν έχετε κάποιο ραντεβού για να λάβετε την ένεση ranibizumab.

Δεδομένου ότι αυτό το φάρμακο χορηγείται από έναν επαγγελματία υγείας σε ιατρικό περιβάλλον, είναι απίθανο να εμφανιστεί υπερβολική δόση.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. Προσέξτε εάν οδηγείτε ή κάνετε οτιδήποτε απαιτεί να μπορείτε να βλέπετε καθαρά.

Πάρτε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης εάν έχετε κάποιο από αυτά τα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης: κνίδωση. δύσκολη αναπνοή. πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια όπως

πόνο στα μάτια ή ερυθρότητα, πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας

ξαφνικά προβλήματα όρασης

απόρριψη ή αιμορραγία από το μάτι

τα μάτια είναι πιο ευαίσθητα στο φως

βλέποντας λάμψεις φωτός ή “φλοτέρ” στο όραμά σας

αισθάνεσαι σαν κάτι στο μάτι σου

αιφνίδια μούδιασμα ή αδυναμία, ειδικά στη μία πλευρά του σώματος

ξαφνική σοβαρή κεφαλαλγία, σύγχυση, προβλήματα με την ομιλία ή την ισορροπία. ή

πόνο ή καύση όταν ουρείτε.

Λιγότερο σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν

κνησμώδη ή υγρά μάτια

ξηροί οφθαλμοί, πρήξιμο των βλεφάρων

θολή όραση

φλεβοκομβικός πόνος, πονόλαιμος, βήχας. ή

πόνος στις αρθρώσεις.

Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα ανεπιθύμητων ενεργειών και μπορεί να συμβούν και άλλες. Καλέστε το γιατρό σας για ιατρική συμβουλή σχετικά με τις παρενέργειες. Μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες στο FDA στο 1-800-FDA-1088.

Συνήθης δόση ενηλίκων για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Νεοαγγειακή (υγρή) εκφύλιση ωχράς κηλίδας σχετιζόμενη με την ηλικία (AMD). 0,5 mg (0,05 mL από 10 mg / mL) που χορηγούνται με ενδοϋαλοειδική ένεση μία φορά το μήνα (περίπου κάθε 28 ημέρες).

Συνήθης δόση ενηλίκων για οίδημα της ωχράς κηλίδας

Οίδημα της ωχράς κηλίδας μετά από την απόφραξη της αμφιβληστροειδούς φλέβας (RVO). 0,5 mg (0,05 mL από 10 mg / mL) που χορηγείται με ενδοϋαλοειδική ένεση μία φορά το μήνα (περίπου κάθε 28 ημέρες). Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (DME). 0,3 mg (0,05 mL από 6 mg / mL) χορηγούνται με ενδοϋαλώδη ένεση μία φορά το μήνα (περίπου κάθε 28 ημέρες).

Μπορεί να υπάρχουν άλλα φάρμακα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το ranibizumab. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα, εξωχρηματιστηριακά, βιταμινούχα και φυτικά προϊόντα. Μην ξεκινήσετε ένα νέο φάρμακο χωρίς να ενημερώσετε το γιατρό σας.

 Cerner Multum, Inc. Έκδοση: 2.02. Ημερομηνία αναθεώρησης: 2012-08-28, 2:01:11 PM.